Bij Exapps werken we met Laravel, een populair web-framework dat is geschreven in PHP. Op deze pagina leggen we je graag uit wat Laravel is, waarom werken met een framework zo handig is en wat nou de voordelen van Laravel zijn.
Wat is een framework?
Laravel is een web-framework, maar wat is dat precies? Een framework is het geraamte, de onderliggende structuur van een website of webapplicatie. Je kan het zien als bouwstenen. Daar kun je van alles mee bouwen, van een klein vierkant huisje tot een grote, witte villa met tientallen kamers, maar de basis is hetzelfde: een verzameling bouwstenen.
Een framework is zo als het ware een kapstok waar wij als ontwikkelaars zelf van alles aan kunnen hangen en omheen kunnen bouwen. En het mooie is, wat er in zo’n framework als Laravel zit, zit ons als programmeurs nooit in de weg. Een framework biedt volledige flexibiliteit zonder voorgedefinieerde schermen en features die je mogelijk niet gebruikt.
Dit is anders bij bijvoorbeeld WordPress, waarbij je out of the box een hoop schermen en functionaliteit krijgt meegeleverd. Dit kan voor websites heel handig zijn, maar voor maatwerkapplicaties betekent dit vaak dat we extra werk moeten verrichten om het precies zo in te richten wat voor de huidige klantcase nodig is. Bij Laravel behouden we de volledige regie.
Wat is Laravel
Laravel is de afgelopen tien jaar erg populair geworden en wordt momenteel beschouwd als hét populairste PHP-framework. Door die populariteit zit er een levendige community omheen die ervoor zorgt dat Laravel alleen maar beter en beter wordt.
Dit komt omdat Laravel open source is. Dit houdt in dat de broncode openlijk is te bekijken en dat iedereen die dat wil een ‘fork’ kan maken, oftewel (een deel van) de code kopiëren en gebruiken. Om Laravel heen zit een community van tienduizenden developers van over de hele wereld die de code steeds wat beter of innovatiever maken. Wij hoeven daardoor het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden.
Wat zijn de voordelen van Laravel?
En het open source-karakter zorgt er ook voor dat wij de continuïteit kunnen waarborgen. Mochten de ontwikkelaars achter Laravel ermee stoppen, dan kunnen wij met de code gewoon verder. En voor klanten geldt het eigenlijk net zo. Jij bent en blijft eigenaar van de app. Mocht de samenwerking om wat voor reden stoppen, dan kunnen andere partijen relatief eenvoudig de draad weer oppakken. Dat komt omdat het gemaakt is in Laravel; wij volgen hun standaarden, dus het is relatief eenvoudig te adopteren.
Daarnaast wordt Laravel geprezen om de veiligheid, een belangrijk onderwerp in de wereld van webdevelopment. Laravel gaat standaard al zeer secuur om met zaken als wachtwoorden, het voorkomen van SQL-injecties (aanvallen waarbij code wordt gebruikt om een database te manipuleren en zo toegang te krijgen tot waardevolle informatie) en encryptie.
Wat zijn de nadelen van Laravel?
Het ‘nadeel’ is dat een framework an sich geen vast uiterlijk heeft, geen menu, geen beheeromgeving. Dat zijn dus dingen die wij er zelf inzetten wanneer we een website of webapplicatie opleveren. We kijken bijvoorbeeld welk admin-beheersysteem erbij past en verwerken dat er in.
Laravel komt dus niet met een eigen look and feel. Gelukkig werken wij met getalenteerde designers en frontend-ontwikkelaars en maken wij de schermen die je als gebruiker ziet (zoals een login-scherm of CMS) gewoon in-house of op basis van bestaande templates.
Wil je verder de diepte in over Laravel of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!