De voordelen van een MVP

17 apr 2024

In de wereld van softwareontwikkeling is snelheid belangrijk, maar je mag hierbij kwaliteit nooit uit het oog verliezen. Het concept van een minimum viable product (MVP) sluit hier perfect op aan. Maar wat is een MVP nu precies? En waarom is het zo’n krachtig instrument, vooral voor een bedrijf als Exapps? Lees verder!

Wat is een MVP?

Een minimum viable product (MVP) is de meest uitgeklede – maar wel levensvatbare – versie van een product, zoals een webshop of app, die zo snel mogelijk beschikbaar wordt gesteld aan de gebruiker. Het concept, dat alleen de echt noodzakelijke functionaliteiten bevat, wordt gebruikt om in een vroeg stadium de haalbaarheid van een product te toetsen en feedback in een vroeg stadium te verwerken.

Het doel van een MVP is niet om een product te lanceren dat ‘af’ is, maar om een basis te hebben die waardevolle inzichten en feedback op gang brengt voor de klant en voor de developers en designers die eraan werken.

Waarom werken wij met een MVP?

Werken met een MVP kent verschillende voordelen. De belangrijkste lichten we hieronder uit:

Een focus op wat moet, niet op wat zou moeten

Bij Exapps gebruiken we de MVP vooral om ervoor te zorgen dat we niet over het afgesproken budget heengaan met should-haves, terwijl de must-haves nog niet ontwikkeld zijn. Want die laatste zijn natuurlijk het belangrijkst, maar het komt wel vaker voor dat de blik té veel op de should-haves (of zelfs would-haves) komt te liggen.

Dit betekent trouwens niet dat we live gaan met een MVP en alle should-haves laten liggen! Als er tijd/budget over is (of extra wordt vrijgemaakt) dan kunnen we deze uiteraard verder oppakken en implementeren. Maar door te werken met een MVP leggen we de focus nadrukkelijk op wat moet en niet op wat zóú moeten.

Een beperking van risico’s

Elk nieuw product brengt risico’s met zich mee. Een MVP helpt dit risico te minimaliseren door de investering in tijd, middelen en budget te beperken. Mocht het product toch niet haalbaar zijn, dan ben je er vroegtijdig bij en verlies je minder geld aan ontwikkelingskosten. En met de lessen die je leert van de MVP kun je je product of je strategie aanpassen.

Een bewaking van het budget

Een MVP is vooral een middel om risico’s te beperken. Door in het vroege stadium niet gelijk heel veel te investeren, verminder je het risico en behoud je jouw budget voor toekomstige aanpassingen en verbeteringen. Wij regelen dat jij met het afgesproken budget minimaal de MVP krijgt opgeleverd als de deadline daar is.

Een kans voor meer gerichte feedback

Een MVP focust op de essentie en nodigt uit tot feedback van vroege gebruikers, collega’s en andere stakeholders. Doordat zij de gestripte versie van jouw product zien en uitproberen, kunnen zij in hun feedback ook gemakkelijker tot de kern komen zonder afgeleid te worden door bijvoorbeeld de vormgeving. En daardoor begrijp jij snel wat wel of niet werkt en wat er mogelijk nog mist. Deze inzichten zijn cruciaal voor het telkens verbeteren van het product én zorgen ervoor dat we ontwikkelen wat jouw klanten écht willen en nodig hebben.

Een mogelijkheid tot innovatie

De MVP-aanpak moedigt aan tot innovatie en creativiteit. Omdat de focus ligt op de kernfuncties, zijn onze ontwikkelaars en designers vrijer om te experimenteren en nieuwe ideeën te verkennen. Want door juist met een uitgeklede versie te werken, is de blik van de designer of developer niet vertroebeld of te veel afgekaderd. Dit kan leiden tot unieke producten die echt een verschil maken in de markt.

Van een basic begin tot een compleet product

In het kort heeft werken met een MVP veel voordelen. Het betekent dat we ons concentreren op de belangrijkste functionaliteiten die een webshop of app moet hebben, in plaats van te veel te investeren in extra’s die misschien niet nodig zijn. Hierdoor kunnen we risico’s verminderen en jouw budget beter beheren.

Bovendien kunnen we met een MVP sneller feedback krijgen van mensen die het product gebruiken, waardoor we het beter kunnen maken en aanpassen aan wat klanten écht willen. Het moedigt ook innovatie aan, omdat we meer ruimte hebben om nieuwe ideeën te verkennen.

Kortom, werken met een MVP helpt ons om slimmer en efficiënter te ontwikkelen, terwijl we tegelijkertijd luisteren naar de behoeften van onze klanten!

Terug naar overzicht