Laptop

Exabo: ons nieuwe, speciale project

22 sep 2022

We hebben er sinds kort een nieuwe klant bij: Exabo. Als je deze naam googelt kom je waarschijnlijk weinig tegen wat een belletje doet rinkelen. Exabo is dan ook een heel speciaal project. Wat het is? Exapps Bedrijfsontwikkeling. Eén vrijdag per maand werken we dan aan het optimaliseren van interne processen.

In eerste instantie hadden we het plan om dit project Vrijmibo te noemen, omdat we op vrijdag(middag) aan onze bedrijfsontwikkeling werken, maar er was bij sommigen de vrees dat er dan meer geborreld dan gewerkt zou worden. 😉

Waarom Exabo?

Onder de noemer Exabo werken we dus aan onze interne bedrijfsontwikkeling. Elke collega kan een issue aanmaken voor iets wat ons intern ten goede komt. Want we zijn dagelijks hard bezig om de bedrijfsprocessen van klanten te optimaliseren, maar daardoor worden die van ons soms het ondergeschoven kindje. En dat is jammer, want hoe beter wij intern alles voor elkaar hebben, hoe sneller en effectiever wij kunnen werken voor de klant.

Wie werken voor Exabo?

We behandelen Exabo dus als één van onze klanten en één vrijdag per maand ruimen we bewust tijd in om aan deze klant te werken. We werken hierbij met verschillende rollen. Zo wordt de medewerker die de verbetering heeft ingeschoten de reporter genoemd. Vaste product owner is Jochem, die de geestelijk vader is van Exabo. Teamleider Marc neemt de rol van planner op zich en onze projectmanager Timo is de scrum master. En onze operationeel directeur Kevin is in dit geval de opdrachtgever.

Het proces ziet er als volgt uit:

  • Een collega maakt een issue aan en noemt gelijk alle voors en tegens op van het voorstel
  • De product owner neemt het ticket door en stelt mogelijk verbeteringen voor. Daarna bepaalt hij de prioriteiten en informeert vervolgens het hele team van Exapps
  • Zijn alle verbeteringen duidelijk en is de prioriteit bepaald, dan komt de planner aan bod. De teams worden – random – ingedeeld en men gaat aan de slag
  • De taken worden ingepland en verdeeld en op de desbetreffende vrijdag gaan de teams aan de slag
  • Gedurende het proces biedt de scrum master een ondersteunende rol en houdt de status nauwlettend bij

Wat doen we met Exabo?

Werken aan interne bedrijfsontwikkeling… waar moet je dan aan denken? Het samenvoegen van alle tools die we intern gebruiken bijvoorbeeld. Dit was een voorstel van onze helpdeskmedewerker Dick. Als we dit gaan uitwerken, dan is de juiste informatie straks makkelijker benaderbaar, zowel voor nieuwe als voor bestaande medewerkers. Een andere optimalisatie van een intern proces kan ook zijn het geautomatiseerd wateren van de planten op kantoor. Hartstikke leuk om aan te werken op de vrijdag, maar het zal ons uiteindelijk ook zeker tijd besparen!

Hoe bevalt Exabo?

Exabo is nog een heel nieuw project en we bevinden ons nog in de aftastende en proberende fase. We hebben sowieso afgesproken om na drie maanden met de product owner, de planner, de scrum master en het management om de tafel te gaan zitten – en het hele proces én de resultaten natuurlijk – te evalueren en eventueel aan te passen.

Begin volgend jaar kun je dus een update van ons verwachten. Dan laten we je graag weten wat Exabo tot dan heeft opgeleverd!

Terug naar overzicht