Stel je voor. Je hebt een handboek over bomen. Een uitgebreid naslagwerk, bomvol waardevolle informatie. Maar even snel iets opzoeken is een uitdaging. De gebruikers zagen door de bomen het bos niet meer. Daarom zorgden wij ervoor dat de gebruikers op een simpele manier informatie konden opvragen over bomen. Zonder frustratie, met AI.
De vraag:
Norminstituut Bomen beheert een gigantisch Handboek Bomen. Denk aan honderden pagina’s aan informatie over de kwaliteitseisen, richtlijnen en normen die van toepassing zijn bij de uitvoering van werkzaamheden in, rond en met bomen. Het handboek is bedoeld voor professionals zoals groenvoorzieners en gemeenteambtenaren, om de kwaliteitszorg rond bomen op professionele wijze te waarborgen.
Norminstituut Bomen had de wens om het Handboek Bomen toegankelijker te maken. Dus tijd om het anders aan te pakken.
Ons antwoord:
In een eerder stadium hebben wij de pdf-versie van het handboek omgezet naar HTML, voor de kennisbank van Norminstituut Bomen. Hierdoor kon de informatie uit het handboek via de kennisbank opgevraagd worden, zonder dat gebruikers de pdf hoefden te openen.
Voor deze volgende stap gebruikten we kunstmatige intelligentie, om zo via een slimmere manier die informatie op te vragen. Onze AI-tool werkt heel simpel: gebruikers stellen via de website een vraag over bomen, de tool haalt direct het juiste antwoord uit het handboek. Geen informatie van het internet, alleen pure vakkennis uit het handboek.
De oplossing:
We bouwden deze oplossing met behulp van customgpt.com. Deze tool maakt gebruik van ChatGPT-technologie, maar door een unieke prompt zorgen we ervoor dat alleen de inhoud van het handboek wordt gebruikt als bron. Geen random informatie van het internet dus, want dat zou de kans op onjuiste kennisdeling vergroten. De techniek is via een API volledig geïntegreerd in de kennisbank van Norminstituut Bomen.
Het resultaat: tijd besparen, efficiënt werken
Dankzij onze tool kunnen gebruikers van het handboek snel en zonder gedoe de juiste informatie vinden. Hierdoor zijn ze beduidend minder kwijt tijd aan het zoeken en hebben ze dus meer tijd om daadwerkelijk met die kennis aan de slag te gaan.
Benieuwd naar de tool? Bekijk de website van Norminstituut Bomen.