Tim en Pascal

Tim en Pascal over werken bij Exapps: ‘Hier kan je gewoon jezelf zijn’

7 mei 2024

Tim werkt sinds november 2015 voor Exapps en Pascal voegde zich in mei 2018 bij de club van developers die elke dag werken aan uiteenlopende en uitdagende projecten voor klanten zoals Dynamic Logistics, Mach4Metal en TOPP.

Bij de klant valt alles op z’n plek

Tim leeft van de code en zit het liefst elke dag vanachter zijn bureau zijn brein te kraken over complexe vraagstukken. Pascal vindt het daarentegen juist hartstikke leuk om bij klanten een kijkje in de keuken te nemen. En daar heeft hij een specifieke reden voor.

“Wij hebben voor sommige klanten oplossingen gemaakt die heel erg maatwerk zijn, bijvoorbeeld om hun papierstroom te digitaliseren. Zo ontwikkelden we voor een klant van onze klant Scopin een Warehouse Management Systeem (WMS). We maakten een applicatie die draait op de tablets die zijn bevestigd aan hun heftrucks. Als programmeur werk je maandenlang vanachter je bureau aan zo’n applicatie. Maar je snapt pas écht wat de app precies doet, als je het in real life gebruikt ziet worden.”

En daarom ging Pascal samen met een collega langs om een dagje mee te lopen bij Scopin. Hierdoor viel alles op z’n plek en werd er heel veel duidelijk. “Opeens snapte ik wat een strek is en wat docking inhoudt. Ik leerde in de praktijk wat belangrijk is voor de klant en daardoor kon ik via de app hun werk makkelijker en efficiënter maken. Ik begreep hun probleem, omdat ik ter plekke zag waar ze tegenaan liepen.”

‘We willen geen vraag horen, maar een probleem’

Deze manier van werken bevalt Pascal, Tim en de andere Exapps-collega’s goed. “Je wil uiteindelijk geen vraag hebben, je wil een probleem hebben. Wij willen inzien en aanvoelen: wat is er nu écht aan de hand?”, zo legt Tim uit. “Klanten hebben vaak al een oplossing in hun hoofd zitten. Maar als wij dan langskomen, dan blijkt de oplossing vaak tóch iets anders te zijn. Dat komt omdat wij op een heel andere manier kijken naar de problemen waar zij elke dag tegenaan lopen. Dat is niet alleen vanwege onze jarenlange ervaring, maar ook omdat wij nou eenmaal graag in oplossingen denken.”

Op elk scherm een applicatie van Exapps

Dat bij Exapps de programmeurs zulke korte lijntjes hebben met de klant is iets wat zowel de klant als de collega erg waardeert. Pascal: “Ik kan me voorstellen dat bij grotere bureaus er misschien wat meer afstand is tussen de klant en de programmeur. Ik vind het zelf supergaaf om bij onze klant Dynamic Logistics langs te gaan en te zien dat op elk scherm in hun warehouse onze applicatie staat. Iedereen maakt gebruik van wat wíj hebben gemaakt!”

Tim heeft een meer pragmatische instelling. “Zelf vind ik programmeren leuker dan de uiteindelijke opbrengst in de praktijk zien. Natuurlijk is het vet dat mensen onze oplossingen gebruiken, maar daar doe ik het niet voor; mijn enthousiasme en mijn drive ligt écht bij het programmeren. Of ik aan uitdagende dingen werk? Zeker! Zo ben ik nu vooral druk met een digitale maatwerkoplossing voor expeditiebedrijf Continent. In dit geval loopt het klantcontact via onze directeur Jaap en collega Peter, die de initiële klantvraag ophaalden. Laat mij het programmeerwerk maar doen. Zo doet iedereen bij Exapps waar hij zich fijn bij voelt of goed in is!”

‘Er is hier een hoop vrijheid, niks is in steen gebeiteld’

Bij Exapps hangt er hoe dan ook altijd een fijne sfeer waar Tim en Pascal zich goed in thuis voelen. “Er is hier een hoop vrijheid, dat is wat ik erg waardeer”, aldus Tim. “Als je iets wil, bijvoorbeeld met een bepaalde tool gaan testen, dan kan dat. Uiteraard in overleg. Er is bij ons niks in steen gebeiteld en dat biedt weer een hoop mogelijkheden.”

Volgens Pascal heerst er bij Exapps ook een sfeer waarin collega’s zichzelf kunnen zijn. Dat houdt ook in dat ze onderling alles kunnen zeggen. “Iedereen heeft zijn eigen mening en die uit men ook. Mensen spreken graag uit waar ze mee bezig zijn en wat hen bezighoudt. En dat kan hier gewoon”, zo zegt hij. “Ook als we ergens mee zitten of iets vinden van elkaar, spreken we dat uit. Dat is op andere plekken nog wel eens anders.”

“En wat ik zelf fijn vind om te doen is rubber ducken. Dan leg ik mijn technische probleem voor aan een collega en alleen al door het te benoemen kom ik vaak zélf tot de oplossing.”

‘We gebruiken AI echt elke dag’

Een onderwerp dat al een tijdlang leeft onder collega’s én bij klanten is de immense populariteit en inzet van kunstmatige intelligentie (AI). “Wij gebruiken het nu echt elke dag”, aldus Tim. “Het zit ingebakken in ons werkproces. Zo zetten wij de plugin Github Copilot in bij PhpStorm, de editor die wij vaak gebruiken. Als je aan het typen bent, dan kent AI je product en wat er daarvoor aan code in zit, en die vult hij dan razendsnel aan.

Pascal voegt toe: “AI kan ook meerdere projecten tegelijk aan. Wat ik bijvoorbeeld in het ene project had getypt, vulde hij in een ander project aan. Dat is echt een hele gekke gewaarwording!”

Is AI dan geen bedreiging, juist voor iemand die zó van programmeren houdt? Tim: “Welnee, ik voel geen tegenstrijdige gevoelens als ik met AI werk. Hij vult me gewoon aan en negen van de tien keer heeft ‘ie het goed. De repetitieve, kleine stukjes codes die je nu vaak zelf moet typen die wil je uiteindelijk ook permanent laten overnemen door AI. En het nadenken over creatieve oplossingen, dát wil je zelf blijven doen.”

Pascal is zelfs zó ver in zijn acceptatie van AI dat het ook wel went. “Thuis heb ik die AI-hulp bijvoorbeeld niet aanstaan. En dan typ ik iets en dan zit ik te wachten… ‘Oh, ik moet het zélf doen!’, bedenk ik me dan.”

Word jij de collega van Pascal, Tim en de rest?

Pascal, Tim en de andere Exappsers zijn momenteel druk bezig met een aantal grote, uitdagende projecten. Een extra collega zou dan ook zeer welkom zijn. Zie jij het zitten om voor Exapps te werken? Je ziet: het maakt ons niet uit of je het liefst de hele dag achter je bureau code ontwikkelt of dat je graag op stap gaat om met de klant te zitten. Iedereen is welkom bij Exapps!

Word jij onze nieuwe backend-developer?

Terug naar overzicht